Tretman ožiljka

Zašto i kako nastaje ožiljak?

Nastajanje ožiljka je prirodan slijed događaja nakon doživljene traume, operacije, opekotine ili bilo kakve ozljede u kojoj dolazi do prekida integriteta zdravog tkiva. Ožiljkasto tkivo za razliku od zdravog tkiva je manje elastično, ne sadrži folikule dlaka, smanjene je vaskularizacije i nema proprioceptore, stanice koje nam u svakom trenutku daju informaciju o položaju našeg tijela u prostoru.

U procesu nastajanja ožiljka može doći do pojave priraslica, odnosno sljepljenih segmenata tkiva unutar ožiljka koje djeluju kao prepreka tkivu da se slobodno kreće što može izazvati ograničenje pokreta, osjećaj boli, utrnulosti, nelagode čak i u udaljenijim dijelovima tijela.

Kako izgleda tretman ožiljka?

Ovisno o vrsti, veličini i položaju ožiljka na njega možemo dijelovati indirektnim (rad oko ožiljka) i direktnim (po samom ožiljku) tehnikama koje mogu izazvati osjećaj peckanja i nelagode, ali nikad ne idemo do razine u kojoj pacijent od bolova “vrišti u sebi”, ili na glas 🙂 .

S obzirom da je ožiljak najčešće podsjetnik na nekakvo loše iskustvo (prometna nesreća, karcinom…) i obrada istoga može biti emotivna za pacijenta, uvijek mu pristupamo oprezno i radimo samo koliko nam osoba dozvoli. Često je kod takvih ožiljaka potrebno više tretmana kako bi došlo do poboljšanja.

Izuzetak je ožiljak od carskog reza čije tretiranje daje brže rezultate, žene već nakon 1- 2 tretmana osjete razliku, npr. leđa ih manje bole, poboljšava se funkcija uriniranja… Uzrok tome je najvjerojatnije komponenta da ožiljak povezuju s lijepim iskustvom.

Tretman ožiljka najčešće traje od 5-45 min, ovisno o njegovoj veličini, vremenu pripreme za sam tretman, te broju ožiljaka koje obrađujemo. Može se raditi u sklopu miofascijalne relaksacije ili kao samostalni tretman.

Preporučamo da prvi tretman bude u sklopu pregleda fizioterapeuta, a jedina indikacija za tretman je da je prošlo 8 tjedana od operacije (ili ozljede).

 

Trajanje i cijena 

  • 15 min = 15 € (113,01 kn) (PDV uklj.)
  • 30 min = 25 € (188,35 kn) (PDV uklj.)
  • 45 min = 33 € (248,62 kn) (PDV uklj.)

Možda će te zanimati i ovo: