Limfna drenaža

Limfna drenaža vs. ručna masaža - blog - Figura, terapijski i relaksacijski centar, Zagreb, Trešnjevka

Što je limfa?

Limfa je tekućina po sastavu slična krvnoj plazmi, a nastaje prilikom izmjene arterijske i venske krvi u međustaničnom prostoru. 99% međustanične tekućine se vrati u venske kapilare, a 1% kao limfa ulazi u limfne kapilare i putuje dalje limfnim sustavom te odvodi otpadne tvari i bjelančevine. Na tom putu prolazi kroz limfne čvorove, a naposljetku se ulijeva u lijevu i desnu podključnu venu i spaja s krvožilnim sustavom. 

 

Kako se održava limfni sustav?

Limfni sustav nema “pumpu” kao što je slučaj sa krvožilnim sustavom, već se tok limfe uspostavlja zahvaljujući kontrakcijama i opuštanju mišića, pulsiranju vena i pritiskom u tkivu izazvanog pokretanjem bliskih skeletnih mišića.

 

Zvuči kao da tijelo ima sve pod kontrolom. Čemu limfna drenaža?

Ponekad dolazi do otežane cirkulacije (npr. teške, umorne i na oko natečene noge) i većeg ili manjeg zastoja toka limfe. Kada se dogodi zastoj limfe, nastaje limfni edem – nakupina bjelančevina i vode u vezivnom tkivu, i to je osnovna indikacija manualne limfne drenaže.

Općenito se otežana limfna cirkulacija može dogoditi zbog infekcija i alergijskih reakcija, mehaničkih prepreka (uski odjevni predmeti, ozljede, operacije, zračenja), nedostatka kretanja ili dugih putovanja, hladnoće ili topline koja blokira limfni tok, bolesti bubrega ili proširenih vena, slabosti limfnih žila…

 

Koje su indikacije za limfnu drenažu?

  • umorne i teške noge
  • lokalni edem i oteklina
  • celulitasto tkivo
  • problemi s venskom cirkulacijom i proširenim venama
  • glavobolja i migrene
  • stres

 

Po čemu je posebna?

Kod samog izvođenja limfne drenaže postoje stroga pravila kojih se treba pridržavati da bi tretman bio uspješno izveden i imao učinka. Glavna razlika od klasične masaže je da se izvodi na suhu kožu, pritisci su strogo dozirani (ne izaziva se crvenilo kože – hiperemija, koja je kod klasične masaže uobičajena i poželjna) i po točno određenom redoslijedu koje prati određeni broj ponavljanja istih pokreta. Smjer izvođenja pokreta prati tok limfe, tj. prema srcu, a sami pokreti su spori i opuštajući.

 

Trajanje

Ovisno o području koje se tretira, trajanje se kreće između 15 i 60 minuta.

Prije svakog tretmana uvijek se treba obraditi područje vrata i zonu terminusa – mjesto gdje se centralno limfno stablo ulijeva u venski sustav pa u srce, kako bi se otvorio put za priljev limfe nakon limfne drenaže ciljane regije.

Najčešće se radi kombinacija:

  • 15 min = 10 € (75,34 kn)
  • 30 min = 20 € (150,68 kn)
  • 45 min = 28 € (210,95 kn)
  • 60 min = 36 € (271,22 kn

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.