Bobath koncept

Bobath koncept, Studio Figura, terapijski i relaksacijski centar

Bobath koncept predstavlja holistički i individualni terapeutski pristup. Kod osoba s neurološkim problemima pomaže poboljšati njihove sposobnosti kretanja pomoću funkcionalnog pokreta. Pacijenti ponovo uče kako uspostaviti normalan pokret i držanje tijela.

U svijetu se prakticira više od 80 godina. Osmislili su ga supružnici Bobath, Berta (fizioterapeutkinja) i Karel (neurolog/psihijatar). Preseljenjem iz Njemačke u Veliku Britaniju 1930-ih, izgradili su centar za djecu s cerebralnom paralizom te se specijalizirali za neurološke poremećaje. Njihovim konceptom, koji su počeli razvijati već 1940-ih, dokazali su da pacijenti nakon moždanog udara mogu dosta poboljšati pokret na oštećenoj strani tijela.

Od tada je Bobath koncept postao i do današnjih dana ostao najčešće korišten pristup u rehabilitaciji neuroloških pacijenata.

 

Holistički pristup – Bobath koncept

Budući da je pristup prije svega holistički pogled na tijelo, ispostavilo se da tijelo funkcionira kao cjelina te da se ravnoteža i hodanje mogu poboljšati liječenjem ruke.

Govorimo o “potpuno novom načinu razmišljanja, promatranja, tumačenja onoga što pacijent radi, a zatim prilagodbi onoga što radimo od tehnika – da vidimo i osjećamo ono što je potrebno“. (Bobath)

“Mi ne učimo pokrete, mi ih činimo mogućima.” (Bobath)

 

Kome je namijenjen Bobath koncept?

Namijenjen je za rješavanje problema kod djece i odraslih koji imaju poteškoća u:

 • funkciji
 • držanju
 • kretanju

To su osobe koje imaju oštećenje centralnog živčanog sustava jer su:

 • doživjele moždani udar
 • povredu glave – traume mozga, kranio-cerebralne ozljede
 • oboljele od multiple skleroze
 • cerebralne paralize
 • Parkinsonove bolesti…

Bobath koncept pokazuje iznimne rezultate u radu s neurorizičnom djecom, a riječ je o prerano rođenoj djeci, djeci koja su zadobila neku vrstu oštećenja tijekom trudnoće ili pri porodu.

Bobath koncept ovdje djeluje:

 • preventivnosprječava daljnji razvoj poremećaja, bolesti ili oštećenja ✔️
 • reparativnopopravlja stanje u kojem se dijete trenutačno nalazi. ✔️

Treba napomenuti da se najbolji rezultati postižu u najranijoj dobi.

Važno je što ranije započeti s terapijom i educiranjem roditelja kako aktivno pomoći u procesu rehabilitacije djeteta.

 

Zašto je Bobath koncept revolucionaran i po čemu je poseban?

Bobath koncept temelji se na podraživanju funkcionalnih pokreta potrebnih za uspostavljanje svakodnevnih aktivnosti, rješavanju problema asociranih reakcija i smanjenju spazama.

Suvremeni Bobath koncept je usmjeren na rješavanje problema koji su nastali zbog lezija (oštećenja) središnjeg živčanog sustava, i to kod osoba svih dobnih skupina.

Fokusiran je na poboljšanje funkcije, pokreta i posturalne kontrole bez obzira na stupanj fizičkog i funkcionalnog oštećenja. Uz motoričke probleme pacijenta, koncept uzima u obzir i njegovo senzorno, perceptivno i adaptibilno ponašanje, pa je tretman vrlo individualiziran i prilagođen osobi i njezinim potrebama.

Specijalnim tehnikama handling-a:

 • pomažemo pacijentu da se tijelo bolje uskladi ✔️
 • olakšavamo mu kretanje produljenjem kratkih mišića, mobilizacijom ili pokretanjem čvrstih zglobova i jačanjem slabih mišića. ✔️

Bobath koncept ponovo omogućava samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, hranjenje i oblačenje…

 

Cilj

Cilj je podučiti ili ponovo naučiti um i tijelo kako se kretati, uključivanjem više dijelova tijela te što više optimizirati svakodnevno funkcioniranje osobe.

 

Bobath koncept u Figuri

 

Kako izgleda sama terapija?

Terapija se kreira indvidualno ovisno o potrebi i postavljenim ciljevima.

Sastoji se od:

 • hands-on ✔️
 • hands-off pristupa (facilitacija pokreta pa puštanje pacijenta da sam provodi pokret) ✔️
 • verbalnih uputa. ✔️

Terapeut radi s pacijentom tako da mu daje jasne upute rukama. Podučava ga da iznova usvoji ili poboljšava izvođenje određenih pokreta vraćajući ga polako u svakodnevni život, težeći da se postigne što viši stupanj samostalnosti pacijenta/klijenta.

 

Trajanje i cijena

Ovisno o potrebi dolaska, anamnezi i postavljenim ciljevima, trajanje terapije kreće se između 30 i 60 minuta. U prosjeku je to 45 minuta.

Posjetite Figuru, mjesto gdje stručan tim fizioterapeuta pomaže klijentima vratiti funkcionalnost u svakodnevni život!

 • 30 min = 23 € (173,28 kn) (PDV uklj.)
 • 45 min = 33 € (248,62 kn) (PDV uklj.)
 • 60 min = 40 € (301,36 kn) (PDV uklj.)

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.