Miofascijalna relaksacija (MFR)

Što je fascija?

Fasciju je najlakše opisati kao elastični omotač vezivnog tkiva koji obavija sve strukture u tijelu – od krvnih žila, preko živaca, organa, kostiju, do mišićnih skupina i samih mišića. Svaki naš dio tijela protkan je fascijama, i upravo nas ona drži “u komadu” i ljudskom obliku. Fascije koje obavijaju mišiće nazivamo miofascije. Mišići i fascija čine jedno, rade zajedno i samo u njihovom skladu tijelo funkcionira na pravilan i zdrav način.

“Zdrava” fascija je elastična, mokra i skliska te ima sposobnost rastezati se i skupljati bez ikakvih ograničenja i bolova.

Međutim, kada u tijelu postoji nekava upala, ozljeda, kronični emocionalni i psihički stres, fascija se skuplja, postaje čvrsta, sljepljena i neelastična, zateže mišić i ometa već navedeni sklad i međusobnu kooperativnost sustava mišića i fascija. Ovakav slijed događaja uzrokuje osjećaj zatezanja, boli, ograničenja i stresa u pojedinim dijelovima tijela.

 

Što je zapravo miofascijalna relaksacija (MFR)?

Miofascijalna relaksacija je vrlo nježna manualna tehnika čiji je osnovni princip činjenica da terapeut radi zajedno S pacijentom, a ne samo NA pacijentu, odnosno njegovom tijelu. To znači da se terapija izvodi u skladu s onim što pacijent osjeća i na temelju povratne informacije se provodi planiranje daljnje terapije. Zbog navedenog feedbacka i poštivajući subjektivni dojam pacijenta, tretman je vrlo siguran i ugodan za osobu i nema mnogo kontraindikacija za primjenu istoga.

 

Kako izgleda tretman?

Ideja tretmana je opuštanje sljepljene fascije i njezino vraćanje u normalno stanje. Koristi se nekoliko tehnika, od blagih istezanja tkiva, rolanja kože između prstiju, ljuljuškanja tijela ili “rockinga” do zadržavanja nogu, ruku ili glave u položajima blagog istezanja 3- 5 min.

Tretmani su dovoljno opuštajući da većina ljudi zaspi i/ili doživi jak osjećaj smirenosti praćen smanjenjem boli. Međutim, kod nekih osoba se može javiti i pojačan intenzitet boli, ali rijetko traje duže od jednog dana.

 

S kojim problemima pomaže?

Ova je tehnika široko primjenjiva zbog svoje blage tehnike i primjenjuje se kod kroničnih bolova u cijelom tijelu, križobolje, vratobolje, sindroma smrznutog ramena, cervikocefalnog, cervikobrahijalnog sindroma. Blagotvorno djeluje kod anksioznih i depresivnih stanja te na žensko zdravlje kod tegoba i bolova u zdjelici, bolnih menstruacija, ožiljaka nakon carskog reza… Osim navedenog, MFR je i jedna od rijetkih tehnika kojima se mogu tretirati neugodni simptomi rijetkih bolesti vezivnog tkiva poput sklerodermije i cistične fibroze.

 

Trajanje i cijena 

  • 30 min = 35 € (263,69 kn) (PDV uklj.)
  • 45 min = 45 € (339,03 kn) (PDV uklj.)
  • 60 min = 55 € (414,37 kn) (PDV uklj.)

Rezervacija termina

Javi nam se direktno putem kontakt forme, na e-mail info@figura-fit.hr ili na WhatsApp.

Možda će te zanimati i ovo: