Terapijska masaža (Trigger Point i Miofascijalna masaža)

Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza_terapijska_masaza

Kandidati za terapijsku masažu

Korist od ove masaže imat će najviše vlasnici sljedećih simptoma, senzacija i potreba:

  • bolna leđa i područje između lopatica
  • ograničen opseg pokreta vrata
  • bolne senzacije koje se šire 
  • subjektivan dojam krutosti tijela i napetosti mišića
  • potreba za opuštanjem

 

Po čemu je posebna? 

U ovoj masaži se fokusiramo na detaljnu obradu trigger točaka i fascija. Zbog sporosti i dubine pokreta, ova masaža traje dulje od klasične, izrazito je opuštajuća i učinkovita.

 

Što su trigger točke? Nisu li to miogeloze? 

Ne, jer miogeloze ne postoje. No, ako mislite na one bolne točke koje sami sebi znamo masirati, onda mislimo na isto. Trigger točke (TrP) su hiperiritabilne točke, bolni okidači u zategnutim mišićima. Glavna karakteristika im je da uzorkuju prenesenu bol na udaljenom mjestu spontano ili stimulacijom. Znanost iza samog mehanizma nastanka TrP-a do danas još nije jasna, pa su za sada hipoteze ostale hipoteze, no znamo dovoljno da ih možemo tretirati i ubirati plodove mehaničkog utjecaja masaže.

Trigger Point masaža podrazumijeva primjenu tehnike fine palpacije, određenog intenziteta i trajanja, nježnog ali konkretnog i dubokog pritiska kojim se djeluje direktno na te točke.

 

A što je fascija?

Fascija je čvrsto vezivno tkivo koje ima nevjerojatno jaku otpornost na istezanje i općenito je vrlo jaka. Obavija aspolutno sve strukture u tijelu kao omotač, a u terapijskoj masaži se fokusiramo na one oko mišića i mišićnih skupina – miofascije. Kada je u zdravom stanju, fascija je skliska i mokra kako bi omogućila nesmetano i lagano klizanje struktura u tijelu. 

Zbog ozljeda, operacija, kroničnog emocionalnog i psihičkog stresa, manjka fizičke aktivnosti i istezanja, ukorijenjenog obrasca pokreta i loše dugotrajne posture tijela, fascija postaje kruta, rigidna i bolna, a kako krvne žile i živci prolaze i kroz nju, teže se opskrbljuje hranjivim tvarima i kisikom.

 

Kako izgleda sama masaža?

Kod masaže cijelog tijela, klijent ostaje u svojem donjem rublju (ili našem jednokratnom). Za vrijeme masaže cijelo tijelo je prekriveno ručnikom ili plahtom, osim onog dijela koji se masira. 

Kod parcijalne masaže (obrada samo leđa ili nogu) može se dijelom ostati u odjeći, ali puno je ugodnije raskomotiti se.

U radu se koriste podlaktice, laktovi i dlanovi. Terapeut za vrijeme masaže izmjenjuje pokrete, a pritisak može varirati od vrlo laganog do konkretnog i intenzivnog, ovisno o potrebi i preferenciji klijenta. Prije same masaže se uvijek iskomuniciraju očekivanja i dogovori fokus terapije.

 

Kakvo ulje se koristi?

U Figuri koristimo mješavinu baznog bademovog ulja i Pranarom eteričnih ulja vrhunske kvalitete.

 

Trajanje

  • parcijalna masaža (leđa + vrat): 45 min
  • masaža cijelog tijela (noge, leđa, ruke i vrat): 60 min

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.