Cupping

Figura_studio_salon_za_masazu_Zagreb_anticelulitna_masaza_sportska-ozljeda_limfna_drenaza_terapijska_masaza_masaza_za_trudnice_cupping_terapija

Što je sad to?

Cupping je metoda kojom se pomoću cupping čašica i vakuuma postiže lokalna prokrvljenost tkiva i tretiraju bolne mišićne trigger točke. 

Najčešće se primjenjuje kao komplementarna terapija u klasičnoj, terapijskoj i anticelulitnoj masaži.

Cupping je porijeklom iz alternativne medicine, a vuče korijene iz Kine, Egipta i općenito bliskoistočnih i istočnih kultura stare par tisuća godina. Trigger točke se na dosta mjesta podudaraju s akupresurnim točkama istočne medicine.

 

Što su cupping čašice?

Za primjenu cupping terapije koriste se čašice koje su najčešće staklene, silikonske ili plastične. Nakon što se čašica postavi na kožu, stvori se vakuum između površine kože i unutrašnje strane čašice. 

 

Kako cupping djeluje?

Ovisno o vrsti čašice mijenja se tehnika sukcije zraka, no ideja je ista kod svih – postići vakuum i podići površinsku fasciju, zbog čega se izvlači krv iz malih krvnih žila direktno u tretirano tkivo. Postiže se rasterećenje spazmatičnog mišića, lokalna hiperemija, ugodna senzacija i senzorna poslastica za živčani sustav, što za mozak koji se bavi bolnim stanjima mišićno-koštanog sustava djeluje kao olakšanje. 

Cupping je djelotvoran kod bolnih i zategnutih mišićnih stanja gdje je generalno otežana mikrocirkulacija i izmjena otpadnih i hranjivih tvari, te kod celulita iz istog razloga. 

 

Je li cupping neugodan ili bolan?

Nije neugodan, nije bolan. Jačina usisa zraka iz čašice se može kontrolirati, te se na taj način prilagođava potrebi terapije i subjektivnom osjećaju. Čašice se mogu pomicati po tijelu ili postaviti na određena mjesta i ostaviti da djeluju onoliko dugo koliko terapeut procijeni i koliko je osobi ugodno (uglavnom 5-15 minuta).

Cupping ne podrazumijeva “puštanje krvi” niti se probija površina kože – to bi bila hidžama. 

 

Što s onim krugovima koji znaju ostati nakon cuppinga?

Tragovi u obliku pravilnih krugova raznih nijansi crvene boje ostaju samo nakon držanja čašice na istom mjestu određeno vrijeme – od pomicajućeg cuppinga (kojeg koristimo najčešće u anticelulitnoj i klasičnoj masaži) tragova nema.   

Crvenkasti krugovi nastaju zbog izlijevanja krvi iz kapilara u površinsko tkivo, i to je normalan dio terapije. Ostaju vidljivi otprilike 5 do 10 dana, ovisno o stanju tijela prije terapije. 

Okolini koja nije upućena u cupping, tragovi djeluju poput masnica i najčešće upućuju zabrinute poglede i komentare njihovom vlasniku, te teško vjeruju da ste nekome za to i platili. 🙂

Ipak, za razliku od masnica i hematoma, ovi tragovi nisu bolni na dodir jer prilikom terapije ne dolazi do rupture tkiva.

Cupping je toliko ugodan i blagotvoran da malo tragova, pogotovo ako su ispod odjeće, većini ljudi ne smeta.

 

Trajanje i cijena

Uz klasičnu parcijalnu masažu 30+15 min = 220 kn  (PDV uključen)

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.