Cross friction i funkcionalna masaža s pokretom

Cross friction i funkcionalna masaža (CFM) podrazumijeva tehniku manualne masaže koju je popularizirao britanski ortoped James Cyriax, specijalist u dijagnostici te liječenju ozljeda i bolnih sindroma sustava za pokretanje. Temelji se na poprečnoj (cross) obradi mišića, okomito na smjer mišićnih vlakana.

Funkcionalna masaža je tehnika koja je proizašla iz manualne škole po Kaltenborn/Evjenth pristupu te djeluje na principu povezivanja ručne masaže s pokretom. Riječ je o masaži s pokretom kroz funkciju mišića.

Ortoped Cyriax razvio je više metoda liječenja za te iste probleme, koje podrazumijevaju manipulaciju zglobovima i mekim tkivima.  Jedna od tih metoda je i cross friction i funkcionalna masaža s pokretom.

Tijelo odgovara slično na više manjih ili jednu veliku ozljedu:

  1. upala ✔️
  2. faza popravka – vezivne stanice rasprostiru se po ozlijeđenom području kako bi vlaknima učvrstile nestabilne dijelove te stvorile ožiljak ✔️
  3. faza remodeliranja – remodeliranje vlakana vezivnog tkiva. ✔️

Pretpostavka dr. Cyriaxa je da kada remodeliranje ne uspije u dovoljnoj mjeri, bilo zbog opetovanih ozljeda, loše cirkulacije ili imobilizacije, osoba će osjetiti bol i to će područje biti manje pokretljivo. Cyriaxova teorija polazi od toga da se kvalitetno remodeliranje stimulira ručnom manipulacijom jer  se poboljšava cirkulacija oko ozlijeđenog područja te se razbija ožiljkasto tkivo.

 

Kome je namijenjena cross friction i funkcionalna masaža?

Najviše koristi imaju osobe koje osjećaju:

  • bol u leđima i području između lopatica
  • ograničen opseg pokreta vrata
  • bolne senzacije koje se šire prema udovima
  • subjektivan dojam krutosti tijela i napetosti mišića.

Važno je prije same terapije ovom tehnikom provjeriti kontraindikacije, isključiti ozbiljnija stanja i patologiju, što činimo sa svakim klijentom.

 

Po čemu je ovo posebna tehnika?

Za razliku od klasičnih masaža, ova tehnika se izvodi preko odjeće, bez ulja, a trajanje ovisi o zatečenom stanju i potrebi dolaska klijenta.

Usmjerena je na tretiranje problematičnog područja i ima odlične rezultate kada je uzrok problema mišićne prirode.

Cross friction i funkcionalna masaža uvelike je drugačija od klasičnih metoda masaže. Pritiskom moramo ići dublje na točno određenu površinu, koja zna često biti jako mala. Ne koristimo ulje jer prsti ne klize po koži, već je povlače sa sobom. Zašto je to važno? Tako se sila može prenijeti direktno na dublja tkiva.

Treba napomenuti da je za razliku od klasične masaže, ovdje pokret izuzetno malen, tek nekoliko centimetara. Smjer pokreta (masaže) prati normalan smjer vlakana tretiranog tkiva. Zašto se to radi? Kako bi se loše usmjerena vezivna vlakna preusmjerila.

 

Cross friction i funkcionalna masaža s pokretom u Figuri

 

Kako izgleda sama masaža?

Kod obrade cijelog tijela ili određenog segmenta, klijent ostaje u svojoj odjeći, najbolje u pamučnoj ili sportskoj. Masaža se izvodi preko odjeće, a pozicija klijenta na radnom stolu mijenja se ovisno o tome koji segment se obrađuje. Klijent, iako sudjeluje tijekom tretmana mijenjajući položaj i dajući povratnu informaciju terapeutu, ostaje pasivan i opušten.

 

Trajanje i cijena

Ovisno o području koje se tretira i problemu s kojim klijent dolazi, trajanje se kreće između 15 i 60 minuta.

  • 30 min = 25 €
  • 45 min = 33 € 
  • 60 min = 40 €

Cross friction i funkcionalna masaža s pokretom u Figuri uspješno se primjenjuje već dugo. Prepustite se u stručne ruke naših fizioterapeuta!

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.