Bol u vratu

Vratobolja je drugi najčešći uzrok mišićno-koštane boli (prvi je križobolja), i nešto se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca, uglavnom između 35 i 49 godina. Otežava ili onemogućava pokretljivost vrata, često se uz nju javljaju glavobolje i migrene, a možda najveći problem je što oporavak zna potrajati dosta dugo, ili barem znatno duže od priželjkivanoga. U čak 40% slučajeva vratobolje, bol je prisutna i nakon godinu dana od početnih simptoma, a u 30% slučajeva stanje prelazi u kronično.

Postavljanjem realnih ciljeva, strpljenjem, dosljednošću u provođenju terapije i povjerenjem u suradnju između terapeuta i pacijenta, oporavak se znatno ubrzava. U cijelu priču treba biti uključena i edukacija i informiranje osobe o problemu, kako bi se vjerojatnost ponovne epizode vratobolje smanjila.

Faktori rizika za vratobolju su:

  • sjedilački način života
  • pušenje
  • simptomi depresije i anksioznosti
  • nezadovoljstvo radnim mjestom i poslom

PROBLEMI KOJE BOL U VRATU UZROKUJE

Vratobolju je teško ignorirati jer su otežane svakodnevne situacije poput:

  • provjeravanje mrtvog kuta u autu
  • kihanje
  • spavanje na trbuhu
  • opuštanje na kauču
  • igranje s djecom

RJEŠENJE U FIGURI:
Kroz pregled fizioterapeuta i konzultacije radimo procjenu i analizu trenutnog stanja, prikupljamo sve važne informacije stvarajući širu sliku o klijentu i problemu s kojim dolazi. Postavljamo očekivanja i ciljeve, kreiramo plan koji uključuje: manualne tehnike, terapijske vježbe, edukaciju i alate za samopomoć, te jasne upute primjenjive u svakodnevnom životu. Cilj je povoljno djelovati na simptome, a primjenom vježbi i jednostavnih uputa i na uzrok problema, uz neizostavnu edukaciju o samom problemu. Kada klijent zna kakav oporavak može očekivati, što sve utječe na njegovo stanje, kako sam sebi može pomoći, te postoji li potreba za dodatnom intervencijom ili brigom – tada je i oporavak puno efikasniji i brži, a rezultati dugotrajniji.

Figurin tim čine stručni i vrlo motivirani fizioterapeuti kritičkog razmišljanja i u koraku sa suvremenim saznanjima.

Edukativni članak o vratobolji možete pronaći ovdje.

Imate li akutnu ili kroničnu bol zbog Vašeg posla, ritma života ili sportske ozljede?

Terapija masažom oporavit će umorne mišiće te osloboditi Vas boli i stresa.