Prvi puta idem na masažu. Što trebam znati?5 min čitanja

Ako ste odlučili iskusiti blagodati masaže, ovdje su neki savjeti koji bi trebali pomoći da iskustvo bude što bolje i u skladu s očekivanjima.

1. Raspitaj se kod koga ideš na masažu

Nemoj se ustručavati postaviti pitanje o kredibilitetu svojeg masera ili terapeuta kod kojeg namjeravaš otići – dapače, pitaj ga direktno. Svatko će rado podijeliti detalje oko svojeg obrazovanja i iskustva koje ima iza sebe – ako ih ima. Ovo je prilika za filtriranje sumnjivih “stručnjaka”.

Odnos terapeut-klijent je poseban sam po svojoj prirodi i moraš imati povjerenje u ruke kojima se prepuštaš.

Figurin tim čine fizioterapeuti s velikim iskustvom u masaži i manualnim tehnikama, poznavanju kontraindikacija i crvenih zastavica, što je ključno u planiranju i izvođenju učinkovitog i sigurnog tretmana.

2. Raspitaj se o vrstama usluga, tj. jasno definiraj kakvu masažu očekuješ

Imaj na umu da neki terapeuti, uz klasične masažne tehnike zapadne medicine, koriste i neke tehnike alternativnih metoda. Možda ti to odgovara, možda ne.
Za svaki slučaj provjeri o čemu je riječ, postavi potpitanja i ne pristaj na ništa što se kosi s tvojim osobnim uvjerenjima.

Možda nisi siguran/na kakvu masažu trebaš, ali iskomuniciraj što očekuješ od svojeg dolaska – npr. samo opuštanje ili olakšanje boli u leđima i sl.

Način rada u Figuri se bazira na znanosti – to znači da koristimo pristup i tehnike koje imaju kliničku vrijednost, odnosno koje imaju smisla i “drže vodu”. Objasnit ćemo ti kakav efekt možeš očekivati od masaže, a dugoročnije rješenje ćemo predložiti ako je potrebno.

3. Dođi u dogovoreno vrijeme

Raspored dobrih terapeuta je često pun i uštiman gotovo u minutu. Ako kasniš, vjerojatno se ne stigne nadoknaditi izgubljeno vrijeme, pa se tvoj termin mora tome prilagoditi.

Također, dolaskom na vrijeme i bez žurbe osiguran je miran i opuštajuć uvod u masažu, pa će i samo iskustvo biti sigurno bolje nego da iz prometa, gužve i stresa uletavaš na stol.

Ako termin moraš otkazati ili pomaknuti, javi promjenu na vrijeme (idealno dan ranije) da terapeut stigne izorganizirati raspored i primiti nekoga drugoga tko je u potrebi.

Potičemo klijente da dođu barem 10 minuta prije dogovorenog termina upravo zbog toga – boravak u našem lounge-u već nakon par minuta čovjeka “uzemlji”, stignete se u miru raskomotiti, a tko želi može se i otuširati.

4. Odjeća u kojoj dolaziš nije važna

Neke manualne tehnike se izvode preko odjeće, pa u tom slučaju dođi u odjeći koju ćeš lako presvući i koja ti je udobna. Možeš ju i ponijeti sa sobom ako dolaziš direktno s posla ili sl.

Masaža podrazumijeva tehnike koje se izvode direktno na kožu, pa odjeća u kojoj dolaziš na masažu nije važna.

Za vrijeme masaže klijent ostaje u svojem donjem rublju (ili našem jednokratnom). Cijelo tijelo je prekriveno ručnikom ili plahtom osim onog dijela koji se masira. Kod parcijalnih masaža (obrada samo leđa ili nogu) može se ostati dijelom u odjeći, ali puno je ugodnije raskomotiti se. Stolovi su grijani, a radne sobe čiste i tople (ljeti po potrebi klimatizirane).

5. Iskomuniciraj očekivanja i razlog dolaska

Tvoj terapeut treba biti upućen u razloge dolaska i očekivanja od tretmana. Ako te sam ne pita, iskomuniciraj samoinicijativno – što detaljnije opišeš željeni fokus, ideju dolaska, što želiš vidjeti i primjetiti kao rezultat tretmana, to je veća vjerojatnost da će i sama usluga biti bolja.

Obavezno napomeni preferirani intenzitet pristiska, ako imaš alergije na neka ulja, postoje li kakve aktualne dijagnoze, ozljede, kronične bolesti, te ako koristiš neke lijekove. Terapeut bi trebao i sam postaviti slična pitanja kako bi dobio što bolji uvid u osnovno zdravstveno stanje, te reagirao u skladu s njim.

Klijenti dijele odgovornost s terapeutom koliko će tretman biti ugodan, uspješan i u skladu s očekivanjima. Uvriježeno je mišljenje da terapeut može polaganjem ruku na tijelo i kroz masažu doznati mišićni status, uzrok boli, procijeniti disbalanse i donijeti zaključak o stanju tijela – to nažalost nije baš tako. Ključne su one informacije koje klijent podijeli, pa uz naše opažanje tijekom masaže i razgovor poslije možemo složiti donekle smislene puzzle. U Figuri pridajemo veliku važnost razgovoru i anamnezi prije prvog tretmana, a i kasnije s redovnim klijentima uvijek provjerimo potrebu i željeni fokus.

6. Daj povratnu informaciju

Jedna od ključnih stvari o kojoj ovisi hoće li dojam masaže biti pozitivan ili negativan je intenzitet pritiska koji se primjenjuje. Za vrijeme same masaže slobodno skreni pozornost ako ti je pritisak prejak ili preslab, a nakon tretmana prokomentiraj kako se osjećaš, što ti je bilo odlično, što ti nije bilo baš ugodno, što je nedostajalo i čega je možda bilo previše – bilo što što može koristiti idući puta terapeutu, a onda i tebi.

Kada klijent dolazi prvi puta kod nas, ne znamo kako će tijelo reagirati na masažu i na naš intenzitet pritiska. U prvoj masaži ćemo uvijek radije krenuti konzervativnijim pritiskom, pa prateći reakcije tijela ga prilagođavati tokom masaže. Ako reakcija tijela dan-dva poslije bude zadovoljajauća, idući puta možemo intenzitet pritiska pojačati.

Maja Krasić

Share your thoughts

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.