Masaža – prvi dolazak5 min čitanja

Masaža je jedna od najpopularnijih metoda opuštanja i liječenja, a podrazumijeva niz različitih tehnika. Sam naziv masaža dolazi od arapske riječi massa što znači dodir. Ima više vrsta masaža, a najpopularnije su: sportska, aromaterapijska, švedska, shiatsu masaža

Kako funkcionira masaža?

Temelji se na:

  • pritiskanju
  • lupkanju
  • istezanju
  • glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom.

Prva masaža u životu. Što trebam znati?

Ako želiš iskusiti blagodati masaže, ovdje su neki savjeti koji bi ti trebali pomoći da iskustvo bude što bolje i u skladu s očekivanjima.

1. Raspitaj se kod koga ideš na masažu

Nemoj se ustručavati postaviti pitanje o kredibilitetu svojeg masera ili terapeuta kod kojeg namjeravaš otići – dapače, pitaj ga direktno. Svatko će rado podijeliti detalje oko svojeg obrazovanja i iskustva koje ima iza sebe – ako ih ima. Ovo je prilika za filtriranje sumnjivih “stručnjaka”.

Odnos terapeut-klijent poseban je sam po svojoj prirodi i moraš imati povjerenje u ruke kojima se prepuštaš.

Figurin tim čine fizioterapeuti s velikim iskustvom u masaži i manualnim tehnikama, poznavanju kontraindikacija i crvenih zastavica, što je ključno u planiranju i izvođenju učinkovitog i sigurnog tretmana.

masaža u Figuri, Zagreb, Trešnjevka

2. Raspitaj se o vrstama usluga, tj. jasno definiraj kakvu masažu očekuješ

Imaj na umu da neki terapeuti, uz klasične masažne tehnike zapadne medicine, koriste i neke tehnike alternativnih metoda. Možda ti to odgovara, a možda ne.

Za svaki slučaj, provjeri o čemu je riječ, postavi potpitanja i ne pristaj ni na što što se kosi s tvojim osobnim uvjerenjima.

Možda nisi siguran/na kakvu masažu trebaš, ali izrazi jasno što očekuješ od dolaska – npr. samo opuštanje ili olakšanje bola u leđima i sl. Način rada u Figuri bazira se na znanosti – to znači da koristimo pristup i tehnike koje imaju kliničku vrijednost, odnosno koje imaju smisla i “drže vodu”. Objasnit ćemo ti kakav efekt možeš očekivati od masaže, a dugoročnije rješenje ćemo predložiti, ako je potrebno.

3. Masaža u točno dogovoreno vrijeme

Raspored dobrih terapeuta često je pun i “uštiman” gotovo u minutu. Ako kasniš, vjerojatno se ne stigne nadoknaditi izgubljeno vrijeme, pa se tvoj termin mora tomu prilagoditi.

Također, dolaskom na vrijeme i bez žurbe, osiguran je miran i opuštajući uvod u masažu, pa će i samo iskustvo biti sigurno bolje nego da užurbano i pod stresom uletavaš na masažni stol  iz gužve u prometu.

Ako termin moraš otkazati ili pomaknuti, javi promjenu na vrijeme (idealno dan ranije) da terapeut stigne reorganizirati raspored i primiti nekoga drugoga tko je u potrebi.

Potičemo klijente da dođu barem 10 minuta prije dogovorenog termina. Boravak u našem lounge-u već nakon par minuta čovjeka “uzemlji”, stignete se u miru raskomotiti, a tko želi može se i otuširati.

4. Odjeća u kojoj dolaziš nije važna

Neke manualne tehnike izvode se preko odjeće. U tom slučaju možeš doći u odjeći koju ćeš lako presvući i koja ti je udobna. Možeš je i ponijeti sa sobom ako dolaziš direktno s posla ili sl.

Masaža podrazumijeva tehnike koje se izvode direktno na kožu pa odjeća u kojoj dolaziš na masažu nije važna.

Za vrijeme masaže, klijent ostaje u:

  • svojem donjem rublju ili
  • našem jednokratnom.

Cijelo tijelo prekriveno je ručnikom ili plahtom, osim onog dijela koji se masira.

Kod parcijalnih masaža (obrada samo leđa ili nogu) može se ostati dijelom u odjeći, ali puno je ugodnije raskomotiti se.

Stolovi su grijani, a radne sobe čiste i tople (ljeti po potrebi klimatizirane).

5. Iskomuniciraj očekivanja i razlog dolaska

Tvoj terapeut treba biti upućen u razloge dolaska i očekivanja od tretmana. Ako te sam ne pita, izrazi samoinicijativno  svoj problem i očekivanja – što detaljnije opišeš željeni fokus, ideju dolaska, što želiš vidjeti i primijetiti kao rezultat tretmana, to je veća vjerojatnost da će i sama usluga biti bolja.

Obavezno napomeni preferirani intenzitet pritiska, ako imaš alergije na neka ulja, postoje li kakve aktualne dijagnoze, ozljede, kronične bolesti, te ako koristiš neke lijekove. Terapeut bi trebao i sam postaviti slična pitanja kako bi dobio što bolji uvid u osnovno zdravstveno stanje te reagirao u skladu s njim.

Klijenti dijele odgovornost s terapeutom koliko će tretman biti ugodan, uspješan i u skladu s očekivanjima.

Uvriježeno je mišljenje da terapeut može polaganjem ruku na tijelo i kroz masažu doznati mišićni status, uzrok bola, procijeniti disbalanse i donijeti zaključak o stanju tijela – to nažalost nije baš tako. Ključne su one informacije koje klijent podijeli, pa uz naše opažanje tijekom masaže i razgovor, poslije možemo složiti smislene puzzle.

6. Važnost klijentove povratne informacije

Jedna od ključnih stvari o kojoj ovisi hoće li dojam masaže biti pozitivan ili negativan je intenzitet pritiska koji se primjenjuje. Za vrijeme same masaže slobodno skreni pozornost ako ti je pritisak prejak ili preslab, a nakon tretmana prokomentiraj kako se osjećaš, što ti je bilo odlično, što ti nije bilo baš ugodno, što je nedostajalo i čega je možda bilo previše – bilo što  može koristiti idući puta terapeutu, a onda i tebi.

Prva masaža u Figuri

Kada klijent dolazi prvi puta kod nas, ne znamo kako će tijelo reagirati na masažu i na naš intenzitet pritiska.

Tijekom prve masaže uvijek radije krećemo konzervativnijim pritiskom. Prateći reakcije tijela, prilagođavamo ga tijekom masaže. Ako reakcija tijela dan-dva poslije bude zadovoljavajuća, idući puta možemo intenzitet pritiska pojačati.

U Figuri pridajemo veliku važnost razgovoru i anamnezi prije prvog tretmana, a i kasnije s redovnim klijentima uvijek provjerimo potrebu i željeni fokus

Maja Krasić

Share your thoughts

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.