Limfna drenaža vs. ručna masaža - blog - Figura, terapijski i relaksacijski centar, Zagreb, Trešnjevka

Limfna drenaža6 min čitanja

Ručna vs. aparativna limfna masaža (drenaža)

Limfna drenaža relativno je mlada metoda. U usporedbi s klasičnom ručnom masažom, o njoj se mnogo manje zna. Osmislili su je dr. Emil i Estrid Vodder početkom 30-ih godina 20. stoljeća.

Već godinama je tretman limfne drenaže popularan u salonima za masažu. No, postoji problem! Gotovo uvijek se rade tretmani aparatom (i to uglavnom tretmani na nogama). 

Treba napomenuti da su neučinkoviti u startu iz dvaju razloga:

 1. Niti jedan aparat ovdje ne može zamijeniti ljudske ruke. Ruke se uvijek mogu i moraju prilagoditi zatečenom problemu.
 2. Kod aparativnog tretmana ne prazne se limfni čvorovi.  Pri tomu mislim na karakteristične pokrete koje je nemoguće izvesti drugačije osim stručnom rukom. Inače, tretman nema smisla s obzirom da se ne oslobađa put za limfu koja bi tu trebala proći pod utjecajem tretmana.

Aparativna i nestručno izvedena ručna limfna drenaža

Aparativna i nestručno izvedena ručna limfna drenaža su neučinkovite. U nekim slučajevima (ako postoje kontraindikacije) čak su štetne i opasne. Zbog toga je, kao i kod klasične masaže, važno  oprezno birati terapeuta i bez ustručavanja raspitati se o njegovom kredibilitetu. Primijetila sam da, unatoč tomu što je pojam limfne drenaže poznat, pogotovo među ženama, zapravo malo ljudi zna nešto konkretnije i o limfnom sustavu i o samoj limfnoj drenaži. Zato sada, back to basics, krenimo s kratkim, jednostavnim pojašnjenjima oko same limfe i tretmana koji se njome bavi.

Limfa i limfni sustav

Limfna drenaža - blog - Figura - Zagreb, Trešnjevka

Limfa je tekućina mliječnog izgleda koja se sastoji od:

 • plazme  ✔️
 • bijelih krvnih stanica ✔️
 • nešto crvenih krvnih stanica. ✔️

Stvara se u međustaničnom prostoru tkiva i prenosi otpadne tvari i bjelančevine. Neprestano kruži tijelom putem limfnih žila koje predstavljaju mrežu kanalića, prolazeći tako kroz limfne žlijezde gdje se filtrira od bakterija. Sva limfa tijekom dana prolazi kroz terminus (u korijenu vrata), zadnje postaje koja se u limfnoj drenaži tretira prije nego se limfa pridruži venskom sustavu na putu do srca. Dnevno je to oko 2,4 litre tekućine.

Limfni sustav nema “pumpu” kao što je slučaj sa kardiovaskularnim sustavom. Tok limfe uspostavlja se zahvaljujući kontrakcijama i opuštanju mišića, pulsiranju vena i pritiskom u tkivu izazvanog pokretanjem bliskih skeletnih mišića – kada je sve u redu.

Kada nije sve u redu, dio tekućine može se vratiti, može doći do većeg ili manjeg zastoja toka i sve to doprinijeti onome što zovemo ili znamo kao oteklinu, otečene noge, zadržavanje vode i sl.

Kada se dogodi zastoj limfe, nastaje limfni edemnakupina bjelančevina i vode u vezivnom tkivu. To je osnovna indikacija manualne limfne drenaže.

Općenito se limfni zastoj može dogoditi zbog infekcija i alergijskih reakcija, mehaničkih prepreka (uski odjevni predmeti, ozljede, operacije, zračenja), nedostatka kretanja ili dugih putovanja, hladnoće ili topline koja blokira limfni tok, bolesti bubrega ili proširenih vena, slabosti limfnih žila

Limfna masaža (drenaža)

Manualnom limfnom drenažom obrađuju se limfni čvorovi oko problematičnog područja te se na taj način pomaže u uspostavljanju normalnog limfnog optoka.

Djelovanje limfne drenaže:

 1. Vegetativni živčani sustav: aktivira parasimpaticus i dovodi do relaksacije i opuštenosti
 2. Senzorni putovi refleksa boli: pravilno izvođenje dovodi do smanjenja ili potpunog uklanjanja bola
 3. Imunosni sustav: podrška imunološkom sustavu pomoću limfne drenaže; pomicanjem limfe dopremaju se sve štetne tvari (od kojih mogu nastati oboljenja) do limfnog čvora gdje postaju bezopasne za organizam
 4. Limfni sustav: ima drenažno i detoksikacijsko djelovanje; uklanja višak vode i proteina iz tkiva, metaboličkog otpada, toksina i bakterije. Zbog toga se povećava produkcija limfocita koji služe za obranu organizma od bolesti. Ne izvodi se u slučaju upala u akutnoj fazi jer bi stimulacija limfnih čvorova pospješila širenje klica i bakterija po organizmu.

Primjena limfne drenaže

Primjenjuje se kod:

 • lokalnih edema ✔️
 • oteklina ✔️
 • loše cirkulacije ✔️
 • umornih i teških nogu ✔️
 • problema s venskom cirkulacijom i proširenim venama ✔️
 • trzajnih ozljeda vrata i glave ✔️
 • bolova u mišićima ✔️
 • glavobolja i migrena ✔️
 • nečiste i problematične kože lica ✔️
 • celulita ✔️
 • stresa i napetosti… ✔️

Izuzetno je korisna u tretiranju celulita. Naime, zastoj limfe direktno utječe na njegov nastanak.

Kada se ne preporučuje limfna drenaža?

Ne primjenjuje se kod:

 • malignih procesa ✔️
 • akutnih i kroničnih upala ✔️
 • povišene tjelesne temperature ✔️
 • aktivne tuberkuloze ✔️
 • tromboze ✔️
 • sumnjivih madeža ✔️
 • menstruacije tretmanom abdomena ✔️
 • metastaza ✔️
 • krvarenja ✔️
 • pripaziti kod osoba s niskim tlakom ✔️
 • kod trudnica – izbjeći prvo tromjesečje. ✔️

Pravila limfne drenaže

Kod samog izvođenja limfne drenaže postoje stroga pravila kojih se treba pridržavati da bi tretman bio uspješno izveden i imao učinka.

Glavna razlika od klasične masaže je da se izvodi na suhoj koži, pritisci su strogo dozirani (ne izaziva se crvenilo kože – hiperemija, koja je kod klasične masaže uobičajena i poželjna) i po točno određenom redoslijedu koji prati određeni broj ponavljanja istih pokreta. Smjer izvođenja pokreta prati tok limfe, prema srcu, a sami pokreti su spori i opuštajući.

Prije svakog tretmana, bez obzira koji se dio tijela tretira, uvijek se treba obraditi područje vrata i zonu terminusa mjesto gdje se centralno limfno stablo ulijeva u venski sustav pa u srce, kako bi se otvorio put za priljev limfe koja će stići iz problematičnog područja za vrijeme i nakon tretmana.

Svaki razgovor za vrijeme trajanja tretmana ometa njegovo izvođenje jer je potrebna koncentracija terapeuta, a i klijent treba potpuni mir za maksimalno opuštanje. To uostalom vrijedi i za klasičnu masažu, samo se u tom slučaju lakše tolerira (najčešće klijentova ? ) potreba za razgovorom.

Sam tretman se, dakle, izvodi u tišini i/ili uz opuštajuću muziku, a trajanje ovisi o području koje se tretira i problemu koji je zatečen – uglavnom se kreće između 15 i 60 minuta.

Nikada se ne radi cijelo tijelo odjednom da se ne optereti srce naglim dotokom venozne krvi u koju se slijeva limfa.

Limfna drenaža – najčešće kombinacije

Najčešće se rade sljedeće kombinacije:

 • VRAT + RUKE (opcionalno lice + trbuh) – trajanje oko 30 min (do 45, ovisno o dodacima)
 • VRAT + NOGE (opcionalno lice + leđa + stražnjica) – trajanje oko 45 min (do 80, ovisno o dodacima)
 • VRAT + LICE – trajanje oko 15 min.

Poslije svake limfne drenaže može se javiti pojačano mokrenje (često karakterističnog mirisa urina), što je znak uspješno odrađenog tretmana. U nekim slučajevima potreban je određeni broj tretmana da bi se postigao taj efekt, ovisno o obimu limfnog zastoja.

Uza sve ovo, ručna limfna drenaža je tretman koji daleko najviše opušta. Svakako ga preporučujemo, ali naravno – kod provjerenog terapeuta! ?

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

nina marnreply
7. svibnja 2015. at 14:03

ej, super članak! Imaš možda nekog masera za preporučiti u području Zagreba? (može i privatno na lososs[at]gmail(com). ) Dosta mi je raznoraznih dibidusa koji imaju aparat, a ne znaju ni postavke odrediti, pa to bude nasumično stiskanje ruku, nogu, abdomena.. vrat naravno nitko ne radi. Pa me zanima probati 'pravu stvar'. Hvala 🙂

Figurareply
9. svibnja 2015. at 16:25

Hvala, Nina 🙂 Razumijem frustraciju. Limfnu drenažu radim ja, tako da se slobodno možemo dogovoriti za termin. Šaljem mail 🙂

Anonimnoreply
13. srpnja 2016. at 11:21

Bok! I ja sam zainteresirana za limfnu masažu pa ako me možeš kontaktirati na privatni mail da se dogovorimo za tretman. Hvala!
antonia.finderle@gmail.com

zrinka racicreply
25. listopada 2017. at 10:50

RADIM I JA I TO NAKON MASTEKTOMIJE I SL STANJA.UJEDNO RADIM I BANDAŽU

Leave a reply

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.